"Invloed van mindset en leeftijd op je speelsterkte"
Veel schaakspelers zijn ervan overtuigd dat succes in schaakpartijen vooral wordt bereikt met gedegen openingskennis, of met veel kennis van middenspel en eindspel in een partij. Die zijn allemaal belangrijk, maar in dit boek laten we zien dat er bij wedstrijd schaken meer komt kijken dan alleen kennis. Psychologische en mentale factoren zijn heel wezenlijk. Of het nu gaat om concentratie, opwinding, angst of een goed geheugen: ze zijn allemaal belangrijk. We illustreren dit met partijen en partijfragmenten, waarbij we ook te rade gaan bij sterke toernooispelers. Er worden er verschillende geïnterviewd.
En we kennen het fenomeen van de gevreesde tegenstander, de ‘Angstgegner’. Ook al ben je qua rating ongeveer even sterk als andere spelers, tegen de een speel je graag en behaal je goede resultaten, tegen de ander speel je liever niet, omdat het vaak slecht afloopt. De mentale en psychologische factoren in het spel zijn niet te onderschatten, maar er wordt bij training relatief weinig aandacht aan besteed. Daar gaan we in dit boek op in.
Tenslotte beschrijven we een trainingsmethode voor oudere spelers, die na een periode van niet spelen sterker willen gaan spelen.
Peter Ramaekers (1953) is een schaaksenior. Hij heeft natuurwetenschap en filosofie gestudeerd en is gepromoveerd in Eindhoven. Een van de eerste gediplomeerde KNSB schaakinstructeurs, vooral actief geweest tussen 1970 en 1980 met trainingen in het zuiden van Nederland. Na een werkzaam leven in R&D management en techniek nu auteur van boeken op het gebied van filosofie, technologie en psychologie. En na een pauze ook weer actief met schaken, en het filosoferen over schaken.