Schaaktrainers voor de hogere stappen zijn er niet veel en zeker niet voor de 6e stap. Dat is de voornaamste reden dat de doelgroep van het boek is gewijzigd. Het is geen handleiding voor de trainer meer, maar een zelfstudieboek voor iedereen.
Het bestuderen van het instuctieboek in combinatie met het bijbehorende werkboek Stap 6 is alleen nuttig als de eerste 5 stappen goed worden beheerst en het niveau van de eigen partijen navenant is. Zij die de stappen onder leiding van een goede trainer hebben doorlopen zijn beslist in het voordeel. Voor de goede orde: deze trainer had aandacht voor de 4 onderdelen van de Stappenmethode:
- een les uit de handleiding
- het oefenen met het werkboek
- veel spelen
- het bespreken / analyseren van de gespeelde partijen
De moeilijkheidsgraad van de stof ligt weer een stapje hoger. De oplossingen van de opgaven zijn weer een zet dieper. Er is veel aandacht voor strategie. Dat blijkt en blijft een lastig onderwerp voor iedereen, zeker de opgaven in het werkboek. Ook het eindspel komt in vele hoofdstukken terug. Studie ervan is een goede manier om de speelsterkte te verhogen. Slechts in één hoofdstuk komt de tactiek aan bod.
1: Koning in het midden
2: De vrijpion
3: Strategie
4: Mobiliteit
5: Remise
6: De opening
7: Tactiek
8: Pionneneindspel
9: Loper of paard?
10: Koningsaanval
11: Eindspelvoordeel
12: Lopers
13: Verdedigen
14: Toreneindspel
3e druk 2010